Terugblik op 2012

Januari
Paco van Bodegas Castano is over vanuit Yecla (España) met heerlijke Monastrell...
meer weten over Bodegas Castaño>>>

Janneke Knol neem café De Boekanier over!
Wij hebben samen heerlijke huiswijnen uitgezocht.


De Dollar en de Nieuwe Wereld

Wijnliefhebbers lijken steeds meer op hun portemonnee te letten.
Nu de euro relatief zwak wordt, raken de wijnen uit de nieuwe wereld uit de gratie.
We gaan terug naar de basis en drinken weer meer Europese wijnen. Die conclusie trekt internationaal wijnanalist Stephen Rannekleiv van de Rabobank.

De export van wijnen uit de nieuwe wereld hebben vorig jaar een flinke tik gekregen.
Zuid-Afrika, Chili en Australië zagen hun export flink teruglopen.
Terwijl de export uit Frankrijk, Spanje en Italië juist duidelijk toenam.
De Europese landen profiteerden van de zwakte van de euro.
Rannekleiv verwacht dat de landen uit de ’oude wereld’ de komende jaren kunnen blijven leunen op de teruglopende waarde van de Europese munt.
Absolute koploper bij de landen die klappen kregen is de wijnexport uit Australië die met 10,9% terugliep. Het land heeft juist last van de hoge koers van de Australische dollar.

Duurste wijn/spijs combinatie
De duurste wijn ter wereld: een fles Screaming Eagle 1992 die ca € 325.000 moet kosten.
Kopen is niet eens mogelijk; je moet voor zo’n fles jarenlang op de wachtlijst.
Wat zou de duurste wijn-/spijscombinatie zijn en misschien nog veel aardiger (en in ieder geval bereikbaarder) wat is de goedkoopste combinatie?

Eerst de duurste combinatie: uiteraard de eerdergenoemde Cabernet Sauvignon van Screaming Eagle met daarbij een Wagyu-ribeye van Kobe koeien (die ieder dag worden gemasseerd en alleen bier drinken).
Zo’n ribeye kost € 2.000.
Lekker is het om de ribeye wat aan te kleden met
Mutsutake paddestoelen (€ 400 per 2 ons) met daarover heen wat schaafsel van de witte Alba truffel (per ons € 380).
Dit alles kan in stijl worden afsloten met een glas Macallan whiskey 1926 (€ 3.300 per glas).
Kosten van deze combinatie nog geen € 240.000. Maar dan heb je ook wat.

Het kan natuurlijk ook anders.
Bijvoorbeeld een fles Pampas del Sur (€ 1,99) van Dirk van der Broek bij Rijst met Tofu, Ui, Courgette en Linzen.
Dit gerecht komt uit op € 1,15 per persoon.
Afsluiten met een glas Bonini van de Aldi (ca. € 0,25 per glas) en je hebt voor nog geen € 5,- een culinaire avond voor 2 personen.

Februari


Wijnavond bij Poppies Giethoorn



Champagnebedrijf Moët & Chandon heeft in China een wijngaard aangekocht om daar rode wijn te gaan produceren voor de Chinese binnenlandse markt.
Daartoe is een contract ondertekend met VATS, de grootste distributeur van alcoholische dranken in China.
De wijn komt straks van 30 hectare, 2400 meter hoog in de bergen van de provincie Yunnan, dicht bij de Tibetaanse grens.
De eerste oogst wordt over uiterlijk 5 jaar verwacht.
Moët is vorig jaar een samenwerking is aangegaan met SOE Nongken om top- en bubbelwijnen te gaan maken.
Daarvoor zijn 67 hectare aangekocht in het district Helanshan.

Maart

Wijn-spijs avond bij Geertien
Met nieuwe gerechten en nieuwe wijnen hebben wij getracht het beste van onszelf te geven.
Alles met de grootste zorg geselecteerd.
Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot … Proeven = Genieten!
www.geertien.nl

ProWein Dusseldorf
Sinds enkele jaren is Prowein uitgegroeid tot een interessante beurs.
Je vindt er je bestaande contacten terug alsook nieuwe.
Zowel aan de kant van de producenten als de importeurs blijkt het bezoek hoog te liggen.
Gedurende drie dagen krijgen beide kampen de gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ruime hallen.
Hier ontmoeting met Paco van Bodegas Castaño.



Proeverij bij Marksloot Oldemarkt
Met een aantal bewoners hebben wij een proeverij verzorgd.
www.marksloot.nl


Proeverij Hotel Frederiksoord
Wij openden de wijn-spijs week met een GRATIS toegankelijke wijnproeverij in Hotel Frederiksoord.


Preuvenement Steenwijk 'Proef Steenwijkerland!'
Eind maart wordt voor de 3e keer het "preuvenement' georganiseerd.
Een prachtig initiatief waarbij diverse restaurants uit Steenwijkerland hun gerechten tentoonstellen.
De opbrengst van de avond komt dit jaar ten goede aan de stichting "Wijs met Grijs" die projecten ondersteunt waarin de ouderen van Steenwijkerland de hoofdrol spelen.
Wij verzorgden de wijnen voor een aantal restaurants in de Meenthe.
- Het Pakhuys - Huis ten Wolde - De Bovenmeester - Poppies - De Meenthe
http://www.proefsteenwijkerland.nl/
Proef_Steenwijkerland/Proefsteenwijkerland_files/MenuPSL2012.pdf



April
Ter Zake met als thema jong...
Wij worden geinterwieuwd door Wilko Aardema en wordt er een artikel geplaatst in Ter zake.
Steenwijkerland Ter Zake is hét business magazine van Steenwijkerland en wordt breed gedragen door:
de gemeente Steenwijkerland,
BCS, Stichting Park Management,
KopTop (platform recreatie-ondernemers),
ZME (Zelfstandig met Elkaar; een netwerk van kleine zelfstandigen) en
Kennis Netwerk Steenwijkerland.
Meer lezen>>>



Wijn/spijs op de boot van Mannes Keur
Voor de leden van de PV gemeente Steenwijkerland.

Spanje - Italië van de tweede plaats gestoten?
Volgens de cijfers van een Spaans bureau voor wijnmarktonderzoek over productievolumes in 2011 zou niet langer Italië de tweede plaats innemen in het lijstje van grote wijnlanden, maar Spanje.
Het verschil bedraagt overigens maar 100.000 hl, met resp. 40,3 en 40,2 miljoen hl.
Cijfers uit andere hoek geven Italië juist de tweede plaats.
De eerste plaats is onomstreden voor Frankrijk, dat in 2011 50,3 miljoen hl wijn produceerde.
Landen die in 2011 meer dan 10 miljoen hl produceerden waren de VS (18,7), Argentinië (14,6), Australië (10,5), Chili (10,5) en China (10,4).

Masterclass met Rutger en Angelique –
Domaine de Panery >>>


Mei
Jubileum 2 jaar wijnwinkel...



Opening

In het oude schoolgebouw 'school B' zijn Jan & Fansina een restaurant begonnen.
www.bovenmeestersteenwijk.nl


Kiwiwijn uit Corsica moet het helemaal gaan maken

De Corsicaanse wijnmaker Christophe Paitier wil de wereld aan zijn Kiwiwijn krijgen onder het motto Lekker en Gezond.
De wijn, Kiwicru, is gemaakt van een mix van Corsicaanse kiwi en Chardonnay druiven.
(Bron: http://www.kiwicru.com/index.html)
Deze nieuwe wijnvariant heeft een alcoholpercentage van 8.5 procent. De kiwi, als uiterst gezonde vrucht, doet een hoop gezonds met de wijn.
Een glas Kiwicru is genoeg voor de dagelijkse portie vitamine C.

Verder zit er nog een grote hoeveelheid vitamine B1, B2, B3, B9, provitamine A, calcium, ijzer en eiwitten in, terwijl de wijn ook nog caloriearm is.
Volgens wijnmaker Paitier heeft de wijn een lichtgele kleur, een krachtige bouquet met exotisch fruit en citrus en is de wijn fris met een lange aromatische afdronk. De wijn is volgens de beschrijving lekker als aperitief en bij gegrilde visgerechten.



Juni
Diner en blanc
Eten in het wit op een geheime locatie
Liefhebbers van culinaire hoogstandjes hadden vanochtend hun mobiele telefoon constant bij de hand. Ze konden namelijk elk moment een sms ontvangen met een uitnodiging om een 'diner en blanc' bij te wonen.
Het is het principe van een uit Frankrijk overgewaaid concept: je weet van tevoren niet waar je gaat eten en als je bent uitgenodigd, moet je in het wit verschijnen.

Rond 12.00 uur ging verspreid door heel Steenwijkerland een aantal telefoons af. Locatie: Braad Stoffering in Tuk. Tijdstip: 14.00 uur.
En dus verschenen er om 14.00 uur veel mensen, allen met een passie voor lekker eten en drinken én gestoken in het wit, bij de winkel in Tuk.
Buiten regende het gestaag verder, binnen genoot men nog lang van verfijnde kookkunsten en muziek van Lieke.


Paco in Steenwijk van Bodegas Castaño


Juli
Onvergetelijk Bourgogne reis naar La Romanée Conti


augustus


September
Kopje cultuur
Je kan het zo gek niet bedenken of het is in Steenwijk te vinden tijdens Kopje Cultuur.
Goochelaars, clowns en acrobaten, verhalenvertellers, poppenspelers, muziekensembles en meer vreemde vogels verzorgen de culturele aftrap van het nieuwe seizoen.
Foto: Bas Dekker
Gewoon, op straat. In het stadspark, op de markt en in de kerk.
Want dat is Kopje Cultuur ten voeten uit.
De combinatie circusstraattheater, uitmarkt en open monumentendag was al een ijzersterke. De ene happening lift slim met de andere mee.


Oogstfeest in Steenwijk
In samenwerking met Kookstudio kookpunt en De proefkamer van Steenwijk laten wij een aantal wijnen proeven.
Om de herfst te verwelkomen wordt, op de gezellige markt van ons prachtige oude vestingstadje Steenwijk, het oogstfeest gehouden.
Dit houdt in dat allerlei bedrijven uit Steenwijk en omstreken hun producten, die wat met de herfst te maken hebben, op de markt presenteren.
Denkt u hierbij aan herfst-thee, herfst-kunst, herfst-bloemen, herfst-bier, herfst-wijnen, herfst-vis, herfst-kaas enz.
Het oogstfeest biedt allerlei lekkernijen waarvan u kunt proeven, ruiken en genieten.


Oktober
Prinselijk proeven bij Paleis Soestdijk met Les Grands Chais de France.


Bezoek aan Domaine de Panery
Cuvée Elisabeth proeven met Arnaud en Rutger...en Angelique
Een 'stormbezoek' in Frankrijk.

Dit grote wijn domein maakt loepzuivere Chardonnay ’s en
verfijnde Shiraz’s gemengd met iets Merlot!!!!.
Rutger en Angelique zijn zeer goede kok’s en lieten ons zien hoeveel verschillende gerechten goed gaan bij hun wijnen.
Een Cuvée Elisabeth met rog vleugel en een citroen/kappertjes boter
Een Cuvée Henry met een terrine van wildzwijn (uit eigen terrein)
Een Cuvée Hélène met conté
Een La Madonne rosé met charcuterie enz….
meer lezen>>>


Rabo fashion event vernieuwde Meenthe theater
Een vol huis in De Meenthe.
Het voor miljoenen euro's verbouwde theater- en evenementencomplex in Steenwijk heeft zijn eerste serieuze vuurdoop beleefd.
In een uitverkochte evenementenhal werd het modespektakel Rabo Fashion Event gehouden.
Van dinsdag op woensdag werd tot diep in de nacht doorgewerkt om de ruim duizend bezoekers te kunnen begroeten.
Ook de nieuwe foyer is in gebruik genomen.
In de nieuwe theaterzaal werd zaterdag de eerste voorstelling gehouden.
"Met man en macht werd gewerkt om alles op tijd af te krijgen.
Elke dag is het nog spannend of we het gaan redden",
aldus theaterdirecteur Han Evers.

November
Proeverij Club 500 met de Bovenmeester
De Club 500 van Steenwijk is gericht op het gezamenlijk bijdragen aan activiteiten in de binnenstad van Steenwijk én op de zakelijke ambities van de leden.
Zoals bijvoorbeeld het sponsoren van activiteiten als Koninginnedag, de Midweekfeesten, Scrooge en Kopje Cultuur.
Tijdens deze activiteiten ontmoeten sponsoren elkaar in een ontspannen, informele sfeer op diverse locaties.
Hierbij worden bestaande relaties verstevigd en nieuwe contacten gelegd.
Minimaal 75% van het jaarlijkse entreegeld van € 500,- voor u en 1 introducé gaat direct als sponsorgeld naar de Steenwijker activiteiten.

Naast de activiteiten rondom deze activiteiten organiseert de Club van 500 regelmatig andere activiteiten voor haar leden.
Zo staan er jaarlijks minimaal twee activiteiten op de agenda met bijvoorbeeld een sportief, cultureel of culinair element.


Cheval Blanc geveild voor € 219.994 euro

Een fles Cheval Blanc 1947 van 6 liter, bij wijnfanaten bekend als een Mathusalem, was een van de blikvangers.
De prijs ervan werd geraamd op 4.000 tot 5.500 euro maar de fles werd uiteindelijk op 219.994 euro afgehamerd.


Dineren bij de tennisclub
De leden van L.T.C. hebben voor elkaar een diner met bijpassende wijnen georganiseerd.
4 gangen worden geserveerd in de kantine die voor dit gelegenheid tot een mooie restaurant is omgetoverd!


Jazz culinair de Bovenmeester


December

Scrooge
Vanuit sfeervolle houten kramen worden aan Kerst gerelateerde artikelen verkocht. Verder ademt de hele stad een sfeer uit van vroeger, de tijd van Charles Dickens.
Evenals vorig jaar worden de straten vol ‘was’ gehangen.
Wellicht ook leuk om te vermelden dat 2012 het Charles Dickens jaar is. Zijn 200ste verjaardag wordt in dit jaar gevierd.

Hartconcert met Sigrid Hof en Harold Kooij in de Meenthe
Een live concert in combinatie met lekker eten en drinken en gastoptredens van mensen die vanuit het hart werken.
Elk Hartconcert krijgt steeds een andere culinaire invulling. De volgende concert wordt in maart gegeven.

Vermelding in Perswijn
In dit nummer van Perswijn, rubriek WINKELEN staat een artikel van onze winkel met onze top 5 meest geliefde wijnen.
Nummer 8 - december 2012.


Wijnomzet Frankrijk zeer slecht
De export van Franse wijn heeft flink te lijden onder de economische malaise.
Het afgelopen jaar werd 12,5 miljoen hectoliter wijn geëxporteerd; dat is 8,7 procent minder dan het jaar ervoor.
Aan omzet leverde dat 5,5 miljard euro op. Dat meldde de ondernemersorganisatie Ubifrance.
De Franse wijnindustrie had "het slechtste jaar in lange tijd en zit nu op niveaus gelijk aan die van tien jaar geleden", aldus Ubifrance.
Naar alle markten werd minder uitgevoerd, met uitzondering van China.
Vooral de Britten, de grootste markt voor Franse wijnen, lieten de fles staan.
De export van sterke drank leverde 2,3 miljard euro op; een daling van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Spanje — Ribera del Duro 2011 excellent
De Consejo Regulador van Ribera del Duero heeft de kwaliteit van het oogstjaar 2011 gekwalificeerd als ´excellent´.

Zuid-Afrika — Lastige oogst 2012

´Geen oogstjaar voor watjes.´ Zo typeert een producent in Swartland de oogst 2012 in Zuid-Afrika.
In andere gebieden wordt die mening gedeeld.

Chili — Oogst 2012 in teken van droogte

De oogst 2012 in Chili staat in het teken van de uitzonderlijk lange droogteperiode waaraan de druiven dit jaar zijn blootgesteld.

Australië — Oogst 2012 in teken van regen

De Australische wijnoogst 2012 zal volgens eerste schattingen uitkomen in de buurt van 1,4 miljoen ton druiven, het laagste volume van de afgelopen vijf jaar.



Proeverij bij de Herenclub in Zwolle


Fles Cheval Blanc voor 18.500 euro

Een onbekende bieder heeft recent op een Londense Sotheby's veilinghuis 18.500 euro betaald voor een fles Cheval Blanc 2006 in een enorme fles van 18 liter, bij wijnfanaten bekend als een Melchior.
Dit maakte de Belgische krant De Standaard bekend. Dergelijke wijnen zijn vooral beleggingsobjecten.


Kerst in de winkel
Na een geslaagde Kerst verkoop trakteert Lionel ons met een aantal vrienden op een geweldig réveillon diner.
Mooie gedekte tafel en heerlijke gerechten.



Ga terug!

Bron en foto's: Productschap wijn - de telegraff - Wijninformatiecentrum – privé – foto uit het web